понеделник, 14 май 2012 г.

10 неща, от които нямате нужда за срещата с вашето бебе!

автор: Ива Петкова, ЛЛЛ Лидер

Отново с удоволствие споделям тази статия, която написах и беше публикувана в за сп. Майчинство, бр. 57 .  Надявам се да ви е приятно да прочетете този различен списък за първата среща с новороденото бебе.

       Ако бременността може да се сравни с подготовка за пътешествие към една нова и екзотична дестинация, то ние, майките имаме 9 месеца да съберем багажа. Звучи лесно, сякаш имаш цялото време на света. Но всеки, който е събирал багажа за семейната почивка ще потвърди, че напрежението безспорно. Къде отивам, какво ще има там, ще ми стигне ли този багаж, а времето какво ще е, да взема ли чадър… И така, неусетно, в багажа се озовават вълнен пуловер (за всеки случай, какво като е лято?), книга за счетоводство и водопроводен ключ… 

Но, да оставим за малко настрана екзотичните дестинации и да поговорим за раждането, кърменето и някои неща, които можем да си спестим с чиста съвест при срещата с нашето бебе.

1. Дънките отпреди бременността. Голяма част от това, което ви е пречело да си връзвате обувките в последните месеци наистина ще изчезне след раждането. Но, уви, колкото и да ви е иска, вероятността да скочите отново в старите дрехи е малка. Тялото има нужда от още малко време за да се възстанови и ето няколко идеи, които могат да спомогнат това:
  •   Кърменето помага, изразходват се много калории и особено ако не се храните за двама, след първите месеци е възможно да се насладите на този удобен страничен ефект на естественото хранене.
  • Балансирано хранене (по една вафла във всяка ръка :) ) Е, може би не точно. Когато говорим за хранене по време на кърмене, често се срещат препоръки и ограничения в двете крайности. Майката или бива насърчена  да се храни за двама/трима и да приема какви ли не стимулиращи кърмата манджи и отвари, или получава дълъг списък с ограничения, забранени храни, които биха навредили по 378 начина на новороденото й бебе. Каква чудесна възможност да вмениш на майката усещане за обреченост и чувство за вина. Обичайно няма причина кърмещата майка да се ограничава или да се храни само с определени храни. Принципът „от всичко по малко“ често е най-удачен. Може да има положителен ефект, както върху тонуса и общото състояние, така и върху добрата физическата форма, ако се храните балансирано. Това означава да приемате от всички основни хранителни групи, да хапвате здравословно, доколкото е възможно, и да се наслаждавате на храната.
  • Малко спорт, чудесно! Спорт не задължително означава дълги и потни часове във фитнеса. Можете да спортувате заедно със своето бебе. Дълги разходки със слинг или количка - не е ли чудесно, че нашите улици са толкова… разнообразни като релеф, че самото прекарване на бебе в количка от точка А до точка Б може да се сравни с фитнес програма за напреднали!  Много майки избират да правят упражнения заедно със своето бебе, като го използват за противотежест. Това може да е чудесно време за игра и забавление за бебето. А ако обичате компанията, на много места вече се предлага и гимнастика или йога за мама и бебе. А защо не и малко танци? Танцът е зареждащ, отпускащ, емоционален начин да раздвижите тялото си. Освен начин за стягане и изразходване на калории, танците дават възможност да се заредите с положителни емоции, да се тонизирате и да разчупите както тялото, така и ежедневието си. Потърсете близо до вас школа по народни, латино или ориенталски танци. Ако това не е осъществимо, винаги можете да организирате танцови забави за близките ви майки и бебета. Разчистете пространство, пуснете музика, сложете бебетата в слинг и потанцувайте.
Какво общо има това с кърменето? Нищо конкретно, но усещането за щастие има връзка с рефлекса на потичане на кърмата. В този ред на мисли, положителните емоции могат само да помогнат. 

2. Залъгалки и шишета.  Залъгалките и шишетата (ако кърмите) са нещо, което е по-необходимо за производителите на бебешки стоки, отколкото за вас и вашето бебе. Залъгалката е нещо, измислено да замести гърдата и за жалост понякога дори я измества. В първите седмици от раждането на бебето, ползването на залъгалка крие риск от недобро сукане, съответно слабо стимулиране на гърдите, слабо наддаване, както и се свързва с отказ от гърда и ранно отбиване.  Специалистите по детско хранене и изследванията показват, че дори и когато бебето смуче залъгалка, без реално в момента да получава храна, се отделят стомашни сокове, което може да имат негативен ефект за бебето. Въпреки, че има кърмени бебета, които използват залъгалка, добре е да се има предвид риска и да не се предлага на бебето в първите 4-6 седмици. А ако изберете да предложите залъгалка след този период, добре е да е за кратко, за да се минимализират негативите.
Шишетата са нещо, което изобщо може и да не ви потрябва.  Бебето може да получава всичко, от което има нужда в първите месеци, от гърдата. Ако все пак има нужда бебето да бъде дохранвано за определен период, обмислете методи за алтернативно дохранване. Чашка, лъжичка, спринцовка, хранене с пръст или система за дохранване на гърда, са някои от вариантите, които нямат негативно влияние върху кърменето от гърда, каквото може да има дохранването с шише. Обърнете се към ЛЛЛ Лидер или помощник по кърмене, ако имате нужда от повече информация и помощ.

3.Кантар, за да претегляме бебето преди и след кърмене. Защо не, звучи като добра идея? Ще знаеш колко изяжда бебето, ще се справиш с несъвършенството на природата да ни създаде с неразграфени гърди. Но пък реално това може да е като бананова кора на пътя на майчината увереност.
Бебетата изсукват различно количество на всяко хранене, хранят се различен брой пъти в денонощието, променят се всеки ден. Когато майката се притесняват дали бебето получава достатъчно кърма, може да се изкуши или да бъде посъветвана да тегли преди и след кърмене. Но най-често вместо това да донесе търсеното успокоение, може да докара повече тревоги. От взиране в малкото, често може да се изпусне цялата картина. А и знаете, дори и най-перфектната везна дава отклонения. Когато теглите бебе, то се движи и това също „спомага“ за неточността. Когато съберете многократно отчетени неточни данни, резултатът от уравнението най-често е равен на паника на квадрат. 

Няколко идеи как да разберете дали бебето ви получава достатъчно кърма:
  • Бебето суче често и ефективно, на поискване или поне 8-10 пъти в денонощие.
  •    Пълни добре пелените, сменяте около 6-8 мокри пелени, от които поне 2-3 са наакани с количество колкото е кръгът, който се образува когато сключите палец и показалец  или повече.
  • Има вид на здраво, активно и жизнено бебе, не е апатично или летаргично, има добър цвят и еластичност на кожата (като щипнете леко кожата, бързо възвръща цвят и форма).
  • Усещате гърдите си по-празни след кърмене, кърменето не причинява силна болка и разраняване. Бебето суче ритмично и активно, може да се чува преглъщане или да се вижда как челюстта се движи.
  • Плавно и постепенно наддаване. Новороденото нормално губи между 7-10% от рожденото си тегло в първите дни, а когато раждането е протекло с много вливания на течности в организма на майката, възможно е процентът на изглежда по-голям. Обичайно теглото се възстановява до 14 ден, а след това кърмените бебета качват по приблизително 30 гр. дневно. Може да е добра идея, при съмнения за слабо наддаване, да помолите педиатъра да засечете едно седмично наддаване. Седмицата е достатъчно дълъг период, че да покаже тенденция и достатъчно кратък, че да се хване ако има проблем. Когато едно изключително кърмено бебе наддава минимум 110-200 гр. седмично в периода от 0 до 3м., вероятно всичко с храненето върви в добра посока.
Ако обаче новороденото ви бебе спи продължително (над 3ч.), не може да бъде събудено, бързо заспива на гърда и не суче ефективно, отпуснато е, има малко мокри и наакани пелени, а изпишканото е с наситен цвят и има неприятна миризма, добра идея е да се консултирате с педиатъра възможно най-бързо.

 4. Помпа, за да видите колко кърма има в гърдите ви. Още една привидно добра идея, представляваща  реално подложен крак по пътя на увереността. Причините това да не е добра идея са
  • Гърдата не е съд, тя не съдържа определено количество кърма, а произвежда толкова, колкото търсенето определя. Както е казал Мечо Пух, колкото повече, толкова повече.
  • Не всяка гърда може да бъде изцедена, не всяка майка се чувства комфортно да цеди. Когато изцеждането е придружено с напрежение, очакване за покриване на определени стандарти, стрес или дори и само мисълта, че това е неприятно, възможно е това да повлияе на рефлекса на потичане (негативните емоции могат да забавят отделянето на окситоцина, който е свързан с рефлекса на потичане). Това отчасти обяснява защо има толкова много успешно кърмещи майки, които не могат да изцедят и капка от гърдите си.
  • Гърдите ни са различни и различните помпи (независимо от цената) може да пасват на една майка, а за друга да е абсолютно неизползваема. Добра идея е, при нужда от изцеждане да знаете как да изцедите кърма на ръка. 

     Няколко случая, при които помпата може да влезе в употреба:
  •  Когато в първите дни кърмата слезе в прекалено големи количества, гърдите ви се препълват, а бебето не успява да изсуче всичко. Тогава може да е добра идея да изцеждате на ръка или с помпа по мъничко кърма, само колкото гърдата леко да отпусне и винаги когато усещате напрежение. Разбира се, можете да предложите и на бебето да посуче малко.
  •  Когато поради някаква причина след раждането сте разделени с бебето си за повече от 6 часа. Стимулацията на кърмата ,когато бебето е с вас е основно негова работа, но понякога майката и бебето са разделени и, за да получи тялото сигнал, че има търсене, може да е добра идея това да се стимулира чрез изцеждане. Ако раздялата с бебето се очаква да е по-продължителна, може да се обмисли вариант за съхранение на изцедената кърма или ако това е възможно, даване на изцедената кърма, за да се храни бебето с нея.
  • Когато бебето отказва да засуче. Временно изцеждане и хранене на бебето с изцедена кърма може да е работеща тактика по пътя за връщане на бебето към гърда.
  • Когато се налага да отсъствате и планирате да оставите изцедена кърма за някое от храненията. Ако не се налага да се върнете на работа бързо след раждането и изцеждането, за да оставите храна докато ви няма, се случва рядко, тогава е напълно възможно да се справите със задачката и без помпа, да изцедите на ръка. С помпа или на ръка, добре е да се има предвид, че ако не сте изцеждали регулярно, може да е добра идея да съберете необходимото количество на няколко изцеждания. Възможно е гърдите ви да са регулирали производството на кърма и да не се подадат лесно на този начин на извличане на кърмата.

    5. Кутия изкуствено мляко, за всеки случай. Представете си, че ви предстои да правите любов за първи път. Притеснени сте дали нещата ще се случат както го очаквате. И решавате за всеки случай да вземете вибратор в леглото (извинете грубия пример, не се стърпях J ). Дали това ще има положителен ефект…малко вероятно. Дали ще има втора среща? Все така малко вероятно :)
Когато имате кутия АМ за всеки случай, много по-възможно е да прибегнете към него в труден момент. Привидно това може да изглежда лесна възможност, но рисковете от дохранването, когато то реално може да се избегне, не са за подценяване. Всяка бутилка изкуствено мляко измества възможност в коремчето на бебето да влезе кърма, това от своя страна намалява стимулацията на кърмата и съответно количеството, което гърдите произвеждат. Хранените с адаптирано мляко бебета се будят по-трудно, правят по-големи паузи, защото храната която получават е много по-тежка и небалансирана към нуждите на човешкото бебе. Рискът от алергична реакция към белтъка на кравето мляко също не е за подценяване.
Факт е, че понякога се налага дохранване, понякога точното, преценено и обсъдено с неонатолога или педиатъра дохранване може дори да спаси кърменето. Когато бебето не се храни, то спи повече, няма сили и се получава порочен кръг. За да има сили да суче, бебето трябва да се храни.  По-малък риск има когато дохранването е с изцедена кърма, на следващата позиция застава възможността да се дохрани с донорска кърма (от банка за майчина кърма).  Чак след това се нарежда вариантът на дохранване с адаптирано мляко, като е важно педиатърът да предпише какво да е то. 

6. Притеснени реплики на близки от типа: „Стига ли му кърмата?“ Винаги ще има такива, а повечето от тях ще са израз на добронамерена загриженост. Това може да е демотивиращо и дори дразнещо. Поговорете с близките, уверете ги, че знаете какво правите, нека повярват във вас. Вие сте майката и като такава знаете най-добре от какво се нуждае вашето бебе. Ако и това не помогне, може би едно вложение в покупка на тапи за уши или МР3 плеър може да е оправдано :)

7. Негативният чужд или личен опит. Понякога се опасявам, че това е национална черта, но забелязали ли сте как познати и непознати жени имат силна нужда да споделят негативен опит за раждане и кърмене, когато говорят с бъдеща майка? А когато майка ви не е успяла да кърми, дали нейният опит се унаследява? Много малко от приятелките и обкръжението ви имат положителен опит с кърменето и при вашите срещи споделят главно плашещи и обезсърчаващи истории?
Е, това не се отнася за вас, вие пишете нова книга! Вашето кърмене няма връзка с кърменето на сестрата на снахата на съседката отдолу. Няма наследствена невъзможност за кърмене. А историята от дистанцията на времето може да звучи различно от реалността. Средата е важна, ако няма подкрепа може да е наистина трудно. Заповядайте на среща на ЛЛЛ и споделете притесненията си, вижте истински сучещи кърмачета в различна възраст, почерпете опит от майките им. Току виж вие пренесете онзи положителен опит в кърменето сред приятелките си и това се отрази на избора им за хранене при следващите деца. Ако ви е трудно да отблъсквате атаките, може да ви е полезно да използвате идеята от т. 6.

 8.Специално вибриращо, пулсиращо, подгряващо или пеещо чувалче за новородено бебе, което „идеално имитира майчината прегръдка“. Звучи странно? Е, има разработки в тази посока. Но това, от което се нуждае новороденото бебе, то намира в скута на мама, слушайки ритъма на нейното сърце, свито в топлата прегръдка между двете и ръце, опряло бузка до нейната кожа, засукало от гърдата на топло, тясно и сигурно. Нищо чудно, че до сега няма изобретение или машинка, която да може да замени това. А и не трябва!

9. Чувството за вина. Това чувство е типично за жените и специално патентовано за майката. Ако има трудности - майката бърка, ако нещата не се развият „идеално“ - майката е виновна. Майката като цяло е склонна да носи световната вина. Изкушаващо е. Опитайте да опаковате вината във фолио, да вържете камък на врата и, да я полеете с катран и посипете с пера и да я хвърлите от първия изпречил се по пътя ви мост. Изкрещете й да не се връща. Грешките, които правим, а ние всички ги правим, са опит, безценен и важен опит. Дори и само да предадете този опит нататък, заслужава похвала, не вина.

10. Медал „Идеалната майка“. Няма такова животно като идеалната майка. Ако не сте руса и синеока шведка*, с дълги поне 1.30см. бедра, която кърми бебето си приседнала изящно със сключени глезени във викториански стол и с усмивка казваща „Знам, съвършена съм“, то вие сте нормална майка. Нормалните майки са различни, многопластови и сложни, нормалните майки правят грешки, плачат и се отчайват, смеят се с глас на малките неща, променят се, имат върхове и спадове. Нормалните майки имат бебета, с които се научават да си пасват. Нормалните майки често се чувстват ненормални. Нормалните майки са прекрасни и вдъхновяващи!
* Ако сте висока, руса и синеока шведка с пристрастия към викторианска мебелировка, извинявам се, че използвам образа ви така нахално :)

И за финал, едно нещо, което може и да е полезно да вземете с вас на тръгване към срещата с новото бебе: 
 
автор: Ива Петкова, ЛЛЛ Лидер

9 коментара:

  1. Поздравления, Иве! Много ми харесва статията ти.

    ОтговорИзтриване
  2. Много голямо Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Отново страхотна!!! Замислям се мога ли да науча статията наизуст и да я цитирам, когато ми потрябва, а то е почти през ден. Много, много ми хареса - и точно на място, и с чувство за хумор :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря! Ако ще учиш наизуст, да опитам да напиша статия в мерена реч, по лесно ще е за запомняне :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако ще е така убедителна, давай!

      Изтриване
  5. Много ми хареса, особено последната точка!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно Шамане! Като всичко което твориш :)
    Мери

    ОтговорИзтриване
  7. Иве, прекрасно си се справила...само едно много важно нещо си пропуснала - последното - 11. Памперсите - това също е абсолютно излишно нещо за една майка с бебче...Нека заинтересованите прочетат повече за ЕБХ ...Всичко зависи от вас, майки!

    ОтговорИзтриване