понеделник, 28 февруари 2011 г.

Честита Баба Марта с овесени мартеници с катък и червен пипер

Признавам, че опитах да направя класически мартеници. Но не ми се получиха. Може би защото имах само червен конец, а може би защото докато сучехме конци с едното дете, другото се усука в остатъка от преждата. Когато материалите бяха категоризирани като "голяма, вече не толкова забавна и неизползваема червена маса", реших да импровизирам.

Ето я моята импровизация, стана лесно и беше (миналото време е проблемът на тези мартеници) вкусно. Е, надали ще дочакат щъркел, освен пощръкляло дете с формички за сладки в ръце не се брои :)




Ето как ги направихме:

В голяма купа смесих чаша смлени на брашно овесени ядки и чаша бяло брашно. Добавих сол и сода бикарбонат, мъничко и от двете. Залях ги с около 3/4 чаша олио и масло и размесих. после едно яйце, месене, малко вода, джвакане, добавих и още мъничко брашно, докато джвакането не премина пак в месене на тесто, подходящо за разточване. На този етап вече се двоумях дали да не направя пица, но за щастие нямах нужните продукти.
След като разточих тестото, малкия помощник Алекс изряза формичките на Пижо и Пенда, малко сърца, звезди и борчета, една гъбка и нещо, което той определи като голям бръмбар, ама без крака.
Опекохме произведенията до златисто и когато изстинаха, намазахме ги с катък (за бялото) и поръсихме с червен пипер (за червеното)

Ето на, Баба Марта бързала, мартенички вързала :)

Честита Баба Марта на всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар